Zupa-krem z dyni

Zupa-krem z dyni

Uwielbiam dynie. Kiedy tylko zaczynają się pojawiać , od razu goszczą w moim domu. 

Nie znam sie zbytnio na odmianach dyń , ale staram sie wybierać te mniejsze. To już tak z doświadczenia wiem, że te mniejsze są słodsze i bardziej soczyste . Te większe natomiast mają w sobie więcej włosia i są bardziej suche.



Składniki :

  • 300g obranej już dyni 
  • 1cebula
  • 150g ziemniaków
  • 1,2l wody 
  • pieprz, sól 

Obraną dynie, ziemiaki i cebulę kroimy w kostkę . Wrzucamy do garnka , zalewamy wodą , solimy i gotujemy około 30min. Jeśli lubicie gęsciejszą zupę , dodajcie mniej wody . Po danym czasie zdejmujemy z ognia i blendujemy. 

Na talerzu doprawiamy pieprzem . 

Jeśli chcecie wersję bardziej aromatyczną można też przed gotowaniem podsmażyć cebule, dodać do niej ziemniaki i dynie. Chwilkę wszystko ze sobą zamieszać, tak, żeby połaczyły sie smaki i dopiero wtedy zalać wodą . Reszta procedury jest taka sama jak wyżej . 

Ja uwielbiam zjadać z zupą jajka sadzone 🙂 

Smacznego 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *