Sernik z galaretką cytrynową

Sernik z galaretką cytrynową

sernik z galaretką cytrynową

Sernik kocham od dawna.  Od dziecka pamiętam serniki mojej cioci , którym ja niestety nie będę mogła nigdy dorównać . Smak, puszystość, delikatność …. Do dziś to pamiętam. Mój sernik bedzie trochę w wersji light i pod dietę ketogeniczną . Z racji tego , że mieszkam we Włoszech , nie mam dostępu do polskiego twarogu. Dlatego kupuje serki kremowe (Quark 4% z Lidl ). Konsystencja tego sera jest podobna do naszego polskiego serka homogenizowanego. Nie jest słodzony i idealnie sprawdził się w tym przepisie. Proces przygotowania tego sernika jest bardzo prosty. Nie wymaga żadnych dodatkowych urządzeń oprócz miski i miksera . Choć ostanio zauważyłam, że ucierając drewnianą łyżką ładniej wyrasta i jest bardziej puszysty.

Składniki na masę serową :

750 g serek Quark

130g cukru pudru / erytrolu zmielongo na puder / ksylitolu zmielonego na puder

80g masła

3 jajka

18g budyniu waniliowego

1 łyżka skrobi kukurydzianej

starta skórka z jednej cytryny

odrobina masła do wysmarowania tortownicy

Dodatki : galaretka bez cukru o smaku cytrynowym 

Przygotowanie

Tak jak wspomniałam wcześniej , nie wymaga to specjalniej procedury. Ucieram jajka z cukrem , dodaje masło a następnie serek Quark. Na sam koniec dodaje budyń i skrobię kukurydzianą oraz startą skórkę z cytryny. Możecie też oddzielić zółtka od białek i na samym końcu dodać ubite na sztywną pianę białka. Wybór zostawiam Wam.

Do mojego sernika używam tortownicy o średnicy 26cm. Dno tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wlewam masę serową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st na okolo 60min. Po upieczeniu zostawiam sernik w piekarniku przez około 5min , później uchylam drzwiczki i czekam kolejne 15min .  Wyjmuję z piekarnika i zostawiam do całkowitego ostygnięcia.

W czasie kiedy sernik się piekł , przygotowałam sobie galaretkę cytrynową i pozostawiłam do ostygnięcia. Galaretkę można dosłodzić erytrolem lub ksylitolem .

Kiedy sernik ostygł i galaretka delikatnie stężała, polałam nią ciasto.  Odstawiałam do całkowitego ścięcia się galaretki.

Sernik wyszedł delikatny w smaku , z lekką nutka cytrynową .

SMACZNEGO

 

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *