Sałatka z czerwonego ryżu

Sałatka z czerwonego ryżu i komosy

 

 

Kolejny przepis na szybki , zbilansowany posiłek. Od jakiegoś czasu nauczyłam sie przygotowywać ryż na kilka dni.  Jest to wygodne wtedy, kiedy nie ma czasu na stanie w kuchni . Przez kilka dni modyfikując dodatki mam gotowe posiłki .

Składniki na 1 porcję :

czerwony ryż (może być również dziki ) -50g

Komosa ryżowa – 20g

jajka gotowane – 2szt

awokado – 1/2szt

oliwki – 5szt

oliwa z oliwek – 1łyżka

szczypiorek , pieprz, sól .

Przygotowanie :

Ryż opłukać . Wrzucić do wrzątku i gotować przez 20min . Komosę  też opłukać i ugotować we wrzącej wodzie przez 10min. Po ugotowaniu ryż i komosę odcedzić i ostudzić . Ugotowane jajka pokroić w kawałki, awokado pokroić w kostkę. Ryż wymieszać z awokado , jajkiem i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem. Polać oliwą z oliwek . Wymieszać .  SMACZNEGO

 

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *