Razowe Cinnamon Rolls

Razowe Cinnamon Rolls

Razowe cinnamon rolls

 

Przepis na cinnamon rolls przewijał mi się wiele razy . Jakoś zawsze brakowało mi czasu, żeby je wypróbować . Odkąd nie pracuje znalazł się i czas i chęć na ich zrobienie. Przepisy jakie widziałam na blogach kulinarnych opierały się na mące tortowej. Ja jednak postanowaiłam wypróbować cinnamon rolls na mące razowej .

Składniki na ciasto :

  • 500g mąki razowej ( może być też pół na pół z mąką tortową. )
  • 200ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 60g cukru ( u mnie erytrol)
  • 1 jajko
  • 7g drożdży instant
  • 100g masła
  • szczypta soli

Nadzienie :

  • 50g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Lukier :

  • 200g cukru pudru / 100g erytrolu zmielonego na puder
  • 3łyżki soku z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE :

W dużym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki na ciasto. Dodajemy jajko, ciepłe ale niegorące mleko i rozpuszczone wcześniej masło. Wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne i odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1.5godz. Od razu zaznaczam, że ciasto z mąki razowej nie wyrośnie tak jak to z mąki pszennej. Po upływie tego czasu bierzemy ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0.5cm. Przygotowujemy nadzienie. Mieszamy cukier z cynamonem i lekko rozpuszczonym masłem. Nakładamy na nasz prostokąt zostawiając około 1cm wolnego ciasta z dłuższej strony prostokąta . Zwijamy w rulon w stronę nieposmarowanego miejsca ciasta i tniemy na plastry grubości około 2cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując odstępy. Przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy na około 30min. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 20min. Gotowe bułeczki cynamonowe możemy polać lukrem lub posypać cukrem. Ponieważ ja nie chciałam mieć w nich za dużo cukru nie polewałam .

 

SMACZNEGO

 

 

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *