Mini serniczki z musem truskawkowym

Mini serniczki z musem truskawkowym

 

 

Mini serniczki jak dla mnie to idealna wersja deseru .  Przedstawię Wam teraz przepis na wersję light i wesję normalną . Od Was będzie zależeć , jaką wersję wybierzecie dla siebie  🙂

 

Składniki :

Spód do serniczków 

1 wersja

  • 100g mąki migdałowej
  • 2łyzki wiorków kokosowych
  • 6daktyli
  • szczypta soli

Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie aż zmiękną . Odcisnąć i wrzucić do blendera. Dodać resztę składników i zmiksować całość na jednolitą masę .

2 wersja

  • 6 ciastek owsianych – okolo 120g (mogą być każde inne ciastka, ale nie będzie to już wersja light)
  • 40g masła

Ciastka wrzucić do blendera i zmielić . Masło rozpuścić i dodać do ciastek . Zmiksować wszystko razem .

Przygotowane foremki na babeczki wyłożyć masą z wersji 1 lub 2 . Włożyć do lodówki , żeby masa stwardniała .

W tej wersji masa wyłożona tylko na dno foremki
w tej wersji masa wyłożona także na bokach foremki

Masa serowa :

  • 250g serka kremowego (u mnie Quark z LIDL ) , może być każdy inny kremowy
  • 3 łyżki zmielonego na puder erytrolu (może być normalny cukier puder )
  • 1 jajko
  • ziarenka wanilii lub 1 łyżeczka esencji z wanilii
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Wymieszać wszystkie składniki ze sobą do uzyskania jednolitej masy.

Foremki na nasze mini serniczki napełniamy masą serową do 2/3 wysokości foremki .

foremki napełnione masą serową

 

I teraz macie 2 możliwości pieczenia . Ja zapiekam w mikrofalówce . Ustawiam foremki na talerzu z mikrofalówki , zachowując odstępy miedzy nimi . Piekę przez 4 minuty na mocy 800Watt .

Jeśli nie macie mikrofalówki możecie piec w piekarniku przez okolo 20min w 170st  (czas pieczenia zależy też od wielkości foremek )

Gotowe serniczki studzimy w w temperaturze pokojowej.  My natomiast zabieramy się za ostatni krok , czyli masę truskawkową .

Mus żelowy z truskawek

  • 200g truskawek
  • 3 łyżki erytrolu (ksylitolu lub zwykłego cukru )
  • 8g agar agar lub 1 łyżeczka żelatyny spożywczej

Truskawki myjemy i wrzucamy do blendera . Miskujemy na mus. Przekładamy do małego garnka . Podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy erytrol i mieszamy . Na koniec dodajemy pomału agar agar . Mieszamy dopóki nasz mus truskawkowy lekko stężeje. Wyłączamy palnik . Takim ciepłym musem wykładamy nasze ostudzone serniczki . Zostawiamy do całkowitego stężenia się musu.  Wstawiamy do lodówki .

Jeśli używamy żelatynę  spożywczą musimy ją rozpuścić w ciepłej wodzie i wtedy dodajemy zamiast agar agar.

Możecie sobie udekorować serniczki wciskając np truskawkę w środek musu.

SMACZNEGO

 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *