Mini arancini

Mini arancini

O tradycyjnych arancinach pisałam tutaj .

Dziś wersja jest uproszczona i bez ragu. Arancini na Sycylii możecie znaleźć z różnym nadzieniem , zaczynając od mozzarelli , szynki a kończąc na rybach czy owocach morza .
Przyznam się szczerze , że nie robię często arancin. Ale kiedy już zaczynam , wkręcam się niesamowicie i robię na zapas.

Ale przejdźmy do przepisu.  Niewiele on różni się od przepisu, który znajdziecie w linku powyżej.

Pokaże Wam dziś za pomocą zdjęć jak przebiega cały proces , począwszy od gotowania ryżu do efektu końcowego.

składniki

1 szklanka ryżu do risotto

2 szklanki wody

0.5g pyłku szafranu  (mała saszetka)

20g masła

40g parmezanu

Sól

nadzienie:

1/2 cebuli

100g mrożonego groszku

1 łyżka oliwy z oliwek

Ser twardy ( gouda , edam lub każdy inny twardy)

Przygotowanie:

Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wsypujemy ryż.  Przykrywamy i na małym ogniu gotujemy do momentu wchłonięcia przez ryż całej wody . W międzyczasie przygotowujemy groszek z cebulą. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek , wsypujemy cebulę  pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy groszek . Dusimy do chwili kiedy groszek będzie miękki.

Kiedy ryż jest gotowy , wyłączamy palnik i dodajemy po kolei :

  • Szafran, który rozpuszczamy w odrobinie wody
  • Masło
  • Ser
  • Cebulę z groszkiem

Mieszamy wszystko dokładnie.  Wykładamy całość na duży talerz i odstawiamy do wystygnięcia.

 

W czasie , kiedy stygnie nam ryż przygotowujemy sobie tzw “pastelle” , do której będziemy potrzebować:

  • 100gr mąki ryżowej lub tortowej
  • woda gazowana
  • odrobina soli

Pastella ma być konsystencji  ciasta na naleśniki.

Przygotowujemy sobie ser twardy pokrojony w kawałeczki, bułkę tartą  (Ja użyłam bezglutenowej)

Zaczynamy od przygotowania sobie arancin. Sposoby na mini arancini są 2 .

1 sposób: Nakładamy na  dłoń cienką warstwę ryżu.  Wkładamy kilka kostek ryżu i zakrywamy kolejna warstwą ryżu.  Formujemy na kształt kulki .

2 sposób: Wymieszać ryż z kawałkami serca i bezpośrednio lepić kulki

Zanim przyjedziecie do zanurzenia arancin w pastelli radzę WAM przygotować sobie wszystkie i potem kolejno je zanurzać.  Przy lepieniu kulek pamiętajcie o moczeniu rąk.  Inaczej ryż nie będzie się lepił.

Kolejny etap to obtoczenie arancin w pastelli a potem bułce tartej.

PRZECHODZIMY teraz do smażenia.  Ja użyłam oleju arachidowego .

Po usmażeniu aranciny układać na ręczniku papierowym , żeby odsączyć olej.

I na tym kończy się cały proces przygotowania mini arancin.

SMACZNEGO. Mam nadzieję, że będą Wam smakować  .

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *