Matcha z mlekiem kokosowym
Herbata matcha , którą uwielbiam to odmiana drobno przetworzonej zielonej herbaty z Chin. Liście są na gotowane parze, suszone i mielone na proszek. W Chinach herbata ta była używana głównie do tradycyjnej cermonii parzenia herbaty . W Japonii wykorzystywana jest jako przyprawa lub barwnik do potraw .
Matcha jest bogata w witaminy, minerały, polifenole i przeciwutleniacze.
U mnie był już przepis na lody z matcha , dlatego teraz czas na matcha z mlekiem kokosowym .
Składniki na 2 porcje
Matcha – 2łyżeczki
Mleko kokosowe -200ml
Woda -200ml
goraca woda do rozrobienia matcha – 50ml
substancje słodzące do wyboru
Przygotowanie :
Przesiewamy herbate matcha do małej miseczki lub garnuszka , żeby pozbyć się grudek . Dodajemy pomału gorącą , ale nie wrzącą wodę i mieszamy pędzelkiem do momentu, kiedy herbata się całkiem rozpuści. W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe . Podgrzane mleko ubijamy za pomocą spieniacza i pomału dodajemy do niego herbatę matcha, cały czas mieszając spieniaczem. Jeśli lubicie na słodko, możecie sobie dosłodzić miodem lub innym słodzidłem .
Mam nadzieję , że bedzie Wam smakować . Wersję na upały przygotowuję tak samo. Jedyna różnica to ta, że schładzam w lodówce. Po wyjęciu lekko spieniam i gotowe .