Kurczak duszony w piwie

Kurczak w mojej kuchni gości dość często. Staram się robić go na wiele sposobów. Dziś bedzie przepis na udka w piwie . Rewelacyjnie miękkie mięso i chrupiąca skórka 

 

Składniki : 

  • udka – 4szt
  • cebula – 1duża 
  • oliwa z oliwek – 2łyżki   
  • limonka – sok z 1szt 
  • oliwa z oliwek 40ml 
  • przyprawy (wybór należy do Was ) 
  • sól, pieprz 
  • piwo – około szklanki     

Przygotowanie 

Udka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przygotowujemy marynatę . Mieszamy nasze wybrane przyprawy , dodajemy sól i pieprz , oliwę z oliwek i sok z limonki (jeśli nie mamy limonki, może być cytryna) . 

Przygotowaną marynatą dobrze nacieramy udka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.  

Cebulę kroimy w kostkę . Szklimy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Zeszkloną cebulę odkładamy na talerz. Na tej samej patelni ukladamy nasze udka. Opiekamy z obu stron aż skórka się dobrze zarumieni. Wrzucamy na patelnię naszą cebulę . Podlewamy piwem do połowy wysokości kurczaka i przykrywamy pokrywką. Dusimy na małym ogniu do momentu wyparowania piwa. W międzyczasie sprawdzamy , czy mięso jest miękkie. Jeśli piwo wyparowało, a mięso jest nadal twardawe , dodajemy jeszcze trochę . Przed zakończeniem duszenia (na okolo 15min przed wyłączeniem palnika ), zdejmujemy pokrywkę . Chodzi o to, żeby pozbyć sie pary i przyrumienić udka z obu stron.

Podany przepis można również zrobić w piekarniku. Temperatura piekarnika 180st.   Wtedy czas jest podobny do czasu duszenia – okolo 60min . W piekarniku przykrywamy na pierwsze 30min folią. Później zdejmujemy folię i przypiekamy na złoty kolor.

Smacznego 

                                                               

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *