Kasztanowiec

Składniki  : 

  • Mąka kasztanowa 500g
  • Orzeszki pinoli 100g
  • Orzechy włoskie 50g 
  • płatki migdałów 50g
  • Sól 5g
  • Rodzynki 80g 
  • oliwa z oliwek 2łyżki 
  • rozmaryn 1 gałązka 
  • woda przegotowana okolo 650ml 

Rodzynki moczymy przez 10min w gorącej wodzie . Orzechy włoskie  rzucamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem na mniejsze kawałki (nie może to być miał ) . Odsączamy rodzynki .

Przesiewamy przez sitko mąkę kasztanową ,  po czym po mału cały czas mieszając dodajemy do niej wodę.  Masa, którą otrzymamy ma być kremowa . Nie może być bardzo gęsta. Ja porównuję ją do masy na pankaces  .  Zanim przystąpimy do dodawania pozostałych składników , możemy odłożyć sobie po łyżce  : rodzynek, orzechów włoskich , płatków migdałowych i orzeszków pinoli . Posłużą nam do dekoracji. Pozostałą część dodajemy do masy kasztanowej. 

Przygotowujemy sobie formę do pieczenia . Nacieramy ją oliwą z oliwek , nastepnie wykładamy papierem do pieczenia . Wylewamy nasze ciasto. Wyrównujemy łyżką , po czym rozsypujemy na wierzchu odłożone wczesniej rodzynki, orzechy , orzeszki pinoli , migdały i rozmaryn. Skrapiamy łyżką oliwy z oliwek . 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st przez 35min. Ciasto jest gotowe , kiedy wierzch jest brązowy i zaczyna pękać. 

Smacznego 

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *