Grillowana ośmiornica
Czy jesteście gotowi na nowy przepis. Nawet Ci , którzy nie próbowali ,będą zachwyceni . Przygotowanie jest naprawdę łatwe a przepis zdrowy i smaczny . Zobaczycie, że nie bedziecie rozczarowani . I będziecie delektować się smakiem lekkiej potrawy, idealnej do wieczornego spotkania z przyjaciółmi lub na romantyczną kolację z doskonałym białym winem 🙂
Składniki :
- 1 szt świeżej lub mrożonej ośmiornicy (około 1kg)
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
- cytryna
Przygotowanie :
Oczyśćie dobrze ośmiornicę , pozbawiając jej włókien i oczu , a następnie kilkakrotnie przemyjcie ją pod bieżącą wodą, aż będzie całkowicie czysta. Teraz należy przystąpić do gotowania :należy gotować ją w dużej ilości ciepłej, osolonej wody przez około 15 minut, następnie zdjąć garnek z ognia, ale nie wyciągać ośmiornicy . Pozostawić ją do ostygnięcia w wodzie, w której była gotowana. Ta procedura zapewni, że ośmiornice zachowają super miękkość podczas grillowania. Gdy ośmiornice są letnie, wyjmijcie je z garnka, osączcie i pokrójcie na duże kawałki.
Pokrojoną ośmiornicę włóżcie do miski . Posypcie solą i pieprzem, polejcie sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Możecie też posypać pietruszką. Wymieszajcie ośmiornicę w marynacie i przykryjcie folią spożywczą. Pozostawcie ją w lodówce na co najmniej 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie kawałki ośmiornicy z marynaty i połóżcie je na gorącym grillu, a następnie grilujcie przez 4-5 minut na każdą stronę. Podczas grilowania, za pomocą pędzelka smarujcie ją marynatą, w której leżakowała. Pozwoli to ośmiornicy nie wyschnąć zbyt mocno i pozostanie soczysta . Gdy będzie gotowa, ułóżcie ją na talerzu i skropcie cytryną .Podawajcie na gorąco.
SMACZNEGO
Ośmiornica jest pyszna! Trzeba ją tylko umieć dobrze przyrządzić. Świetne danie!
Zgadzam się z Tobą w 100% . Od 18lat mieszkam na Sycylii. To tu dopiero poznałam prawdziwy smak ośmiornicy