Grillowana ośmiornica

Grillowana ośmiornica 

Czy jesteście gotowi na nowy przepis. Nawet Ci , którzy nie próbowali ,będą zachwyceni . Przygotowanie jest naprawdę łatwe a przepis zdrowy i smaczny . Zobaczycie, że nie bedziecie rozczarowani . I będziecie delektować się smakiem lekkiej potrawy, idealnej do wieczornego spotkania z przyjaciółmi lub na romantyczną kolację z doskonałym białym winem 🙂 

Składniki :

  • 1 szt świeżej lub mrożonej ośmiornicy (około 1kg)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
  • cytryna

Przygotowanie :

Oczyśćie dobrze ośmiornicę , pozbawiając jej  włókien i oczu , a następnie kilkakrotnie przemyjcie ją pod bieżącą wodą, aż będzie całkowicie czysta. Teraz należy przystąpić do gotowania :należy gotować ją w dużej ilości ciepłej, osolonej wody przez około 15 minut, następnie zdjąć garnek z ognia, ale nie wyciągać  ośmiornicy . Pozostawić ją do ostygnięcia w wodzie, w której była gotowana. Ta procedura zapewni, że ośmiornice zachowają super miękkość  podczas grillowania. Gdy ośmiornice są letnie, wyjmijcie  je z garnka, osączcie i pokrójcie na duże kawałki.

Pokrojoną ośmiornicę włóżcie do miski . Posypcie solą i pieprzem, polejcie sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Możecie też posypać pietruszką.   Wymieszajcie ośmiornicę w marynacie i przykryjcie folią spożywczą. Pozostawcie ją w lodówce na co najmniej 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie kawałki ośmiornicy z marynaty i połóżcie je na gorącym grillu, a następnie grilujcie przez 4-5 minut na każdą stronę. Podczas grilowania, za pomocą pędzelka smarujcie ją  marynatą, w której  leżakowała. Pozwoli to ośmiornicy nie wyschnąć zbyt mocno i pozostanie  soczysta . Gdy będzie gotowa, ułóżcie ją na talerzu i skropcie cytryną .Podawajcie na gorąco. 

SMACZNEGO

 

Please follow and like us:

2 thoughts on “Grillowana ośmiornica

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *